Titkárság:22/500 231
Porta: 22/312 072 22/501 648
Fax: 22/500 290
OM:040659

Alapítvány:

Kulturált Ifjúságért Alapítvány
Adószáma: 18482148-1-07
8000 Székesfehérvár,
Gyümölcs u. 13.


Székhelyintézmény:


Székesfehérvári József Attila Középskolai Kollégium
8000 Székesfehérvár,
Széchényi u. 13.

Székesfehérvári

József Attila
Középiskolai Kollégium


Nemes Nagy Ágnes
Kollégiuma

Cím:8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 13.
E-mail:intezmeny@nemesnagy-koll.sulinet.hu
Szállás:szallas@nemesnagy-koll.sulinet.hu

Szakköri ismertető letöltés


Szakköri ismertető 2016

(2.63 MB, 2016. 09. 08.)


Filmklub ismertető 2015

( MB, 2015. 09. 28.)

Szakkörök

Szakköreinkkel lehetőséget biztosítunk:

 • sok mindent megismerni, kipróbálni, elsajátítani
  • tehetség kibontakoztatása
  • látókör szélesítése
 • aktív pihenésre, kulturált kikapcsolódásra
 • hasonló érdeklődésű kortársi közösségek, barátságok kialakítására

Szakköri kínálatunk

Tanulmányi munkához kapcsolódó szakkörök:

 • Irodalom
 • Nyelvek
  • Nyelvvizsgára felkészítő
  • Angol
  • Német
  • Angol online
 • Érettségire felkészítő
  • Matematika
  • Történelem
  • Irodalom
  • Biológia
  • Német
  • Fizika
  • Kémia
 • Tanulást segítő
  • Tanulásmódszertan
  • Dinamikus olvasás

Hobbi jellegű szakkörök:

„Műhelymunka”


Néhány szakkör diákszemmel

Origami

Szeretnék mesélni a kollégium egyik igen érdekes és szórakoztató szakköréről, amin több mint két és fél évig nagy buzgalommal vettem részt. Ez az origami. Bár talán többeteknek ez a szó túl sok mindent nem jelent, nekem igen. Nagyon jó, mert nem kell hozzá sok matek, magyar meg csak annyi, hogy olvasni tudj. Jó továbbá azért is, mivel a kézügyességed javul és nyugodtabb leszel, főleg, ha sokelemes technikával dolgozol. Ráadásul le is tudod foglalni vele magad, ha nagyon unatkozol, és a szobádat is díszítheted vele. A szakkörön nagyon sok érdekes, vicces és hasznos dolgot hajtogattunk. Virágokat, állatokat, gyümölcsöket, dobozokat és még képeslapokat is készítettünk, amiket kiraktunk a szobánkba, és még szobaszépségversenyt is nyertünk segítségükkel. Továbbá nagyon sok versenyen részt vettek munkáink, főleg Dunaújvárosban és itt Székesfehérváron, ahol különböző helyezéseket értünk el. Igaz, néha fárasztó volt hajtogatni, főleg a sokelemes technikát, de a tanárnő, Raffayné Marika néni, nagyon sokat segített, és így időben készen lettünk az ananásszal is. A foglalkozásokon sokat nevettünk ügyetlenkedéseinken, de mindig „zöldágra” vergődtünk.

Aztán, amikor a tanárnő valamilyen origami kiállításon vagy találkozón vett részt, fényképezett és megmutatta nekünk, és ami tetszett, azt megcsináltuk. Rengeteg leírást kaptunk és könyvet is, hogy próbálkozzunk egyedül is, kisebb-nagyobb sikerekkel össze is hoztuk.

Sok szép emlékem fűződik a szakkörhöz, és akinek kedve szottyan egy kis hajtogatáshoz, nyugodtan keresse meg Marika nénit, biztosan segít.

Egy volt origamis:

Rigó Renáta


Vizuális kommunikáció szakkör

A vizuális kommunikáció szakkörön legtöbbet fényképezni szoktunk. Év elején megbeszéljük a témákat, és ki-ki kiválasztja a magának tetszőt. Viszont csendéleteket általában mindig fotózunk. Néhány képet a megfelelő programmal át tudunk alakítani; élesíteni tudjuk, ha egy kicsit homályos, és azt is megtehetjük, hogy úgy nézzen ki, mintha festve vagy pasztellkrétával lenne elkészítve.

Az ünnepek közeledtével a fotózás –rövid időre- háttérbe kerül, és a különböző technikával készült ajándékok kerülnek a középpontba.

A legjobb fotók kiállításon is szerepelni szoktak, és általában nyertesen kerülnek ki onnan, ami hatalmas sikerélményt, és valljuk be, büszkeséget okoz a készítőjének.

Szeretek erre a szakköre járni, mert tökéletes kikapcsolódás egy-egy fárasztó nap után.

B. Sára


Gépírás

Bizony, manapság fontos tudomány lett, hogy gyorsan és pontosan tudjunk gépelni. Hiszen lépten-nyomon számítógépekbe ütközünk – talán még ott is, ahol amúgy semmi szükség nem lenne rájuk.

Mikor erre a szakkörre jelentkeztem, gondolván, hogy egyszer majd a jövőben szükségem lehet a munkámban gépírásra, azt gondoltam, egyszerűen megtanulható, hogy melyik ujjamat hová is kell tenni a billentyűzeten. Tévedtem. Az biztos, hogy nagyon élvezem, ha hibátlanul – vagy egy-két hibával – sikerül legépelni egy-egy szövegrészt, de azt a dühöt nem kívánom senkinek, mikor már a szöveg közepén tudom, mennyit rontottam, és legszívesebben újrakezdeném az egészet. Maga a szakkör nem sorolható az „izgalmas és kreatív” kategóriába, hiszen automatikus mozdulatok sorozatát kell gyakorolni háromnegyed órán keresztül, de meg lehet tanulni szeretni. Nekem sikerült.

Fehér Orsy


Szövő szakkör Kati nénivel

Ez felér egy tornaórával is. Ez a feladat senkinek sem könnyű, de főleg annak, aki még nem érte el a 150 cm-t. Alacsonyak, és kevésbé kitartóak számára a kisebb keret ajánlott. A magasabbak megpróbálkozhatnak az állókerettel. Ennél is nehezebb elsajátítani a szumákot, mindenki „kedvencét”. Ezt nem ajánlatos elsumákolni. Megtanuljuk a szárfázás fortélyát is, amivel szebbnél-szebb öveket és pántokat készíthetünk. Némelyek szerint ehhez polipnak kell születni. Érdekes mintákkal díszíthetjük az általunk készített szőnyegeket, terítőket, párnákat és a mindenki által kedvelt tarisznyát. A népművészet hagyományainak megismerése mellett szövés közben beszélgetünk, néha énekeljük kedvenc dalainkat. Bosszúságot csak az okoz, ha az alkotás a téglalap helyett trapézzá válik. Ilyenkor vissza kell bontani.

„Egyes szakköri tagok” pihent agya már képtelen befogadni az eszközök bonyolult neveit.

A leverőből így tömködő és heverő lett, a vetélőből pedig metélő, vagy csúsztató. Ezt az ősi mesterséget szívesen sajátítjuk el. A hibákból tanulunk, vagy új mintát fedezünk fel.

Mindenkit szeretettel vár Kati néni és kis csapata, ahol a munka tényleg szórakozás.

Laura és Dia


Tanulásmódszertan

Év elején felhívták a figyelmünket arra, hogy mindenki választhat magának egy olyan szakkört, amit igazán szeret. Rengeteg foglalkozás közül lehetett választani, így biztosan mindenki megtalálta a hozzá illőt. Lehetőséget kaptunk arra is, hogy részt vehessünk a tanulásmódszertan foglalkozásokon, ahol segítenek minket a tanulásban. Mikor először meghallottuk, hogy tanulásmódszertant fogunk tanulni, mindenki másképp képzelte el. Azt hittük, megtanítják, mit milyen sorrendben, hogyan tanuljunk. Ehelyett ritmusgyakorlatokkal, címek leírásával foglalkoztunk. Ez mindenkit megdöbbentett, és igazság szerint nem is értettük a lényegét. Most már persze tudjuk, hogy az agyunk memóriakészségét fejlesztik. A tanulásmódszertan igen sokat segített a tanulásban, sokkal könnyebben megjegyzem a dolgokat, és a kezdetben értelmetlennek tűnő ritmusgyakorlatok is értelmet nyertek.

Szabadi Vivien


Kézműves szakkör

Kedd esténként a kézműves szakkörön fantasztikus hangulat van. Veress Márta tanárnő remek ötleteiből ki ilyen, ki olyan  aranyos, szép dolgot készít. Persze a mi tehetségünk is kell hozzá. , főleg amikor a kellékek fogyóban vannak, mi akkor is zseniális ötletekkel rukkolunk elő, és hihetetlen jó dolgokat csinálunk. Miközben a kezünk jár, a szánkat sem pihentetjük. A munkával párhuzamosan dumaparti is folyik. Mikor befejeztük "művészi" alkotásainkat, "elpakolunk", és van aki, aludni megy, van aki, tanulni. De még az éjszakai tanulás is jobban megy egy ilyen szuper foglalkozás után. Mikor beindul a karácsonyi láz, Kovács Andi néni ügyi keze segít nekünk.

Márta néni végleg kezdi megfertőzni az egész társaságot, és ezt nem egészségügyi szempontból negatívan kell érteni, mert ez a fertőzés a mindenféle gyűjtögetésre utal. Többen közülünk sétáink során lehullott faleveleket ,tobozokat és egyéb természetes anyagokat szedünk össze, amiket később bármikor fel tudunk használni. A lakás feldíszítésével nálunk nem lesz gond, csak aztán a férjünk viselje el majd, ha megszáll bennünket az ihlet.

Czégeni Ildi


Újság

...meg kell írnom még egy cikket, egy riportot, egy naplórészletet, egy ajánlót, egy novellát, regényt, egy életrajzot, mindezt keddig...

No jó, ez némiképp torz képet alkothat a Kalitka célkitűzéseiről, nem így megy ez, nem kell gyorsíróknak, se riportereknek lennünk. Mindössze önmagunkat kell adnunk. Bár néha nehezebb feltárni gondolatainkat, mint Tutanhamon síremlékét. Mi mégis újra és újra megpróbáljuk, s minden kedden este (ha esik, ha fúj), megosztjuk egymással írásainkat, és azokból újságot szerkesztünk, hogy örömteli, szomorú vagy meghitt, vicces vagy elképesztő pillanatainkat megoszthassuk veletek, feltárhassuk Nektek. Néha exhibicionisták vagyunk, néha meg félénkek. Alkotókedvünknek pedig csak a papír, a toll és a fény szabhat határt. Ahányan vagyunk, annyi félék, de egy valaki közös bennünk a Kalitkában, az újság lelke: Zsuzsa néni, aki határtalan erőt, fáradságot öl bele ebbe a lapba, csak azért, hogy mi megmondhassuk... Hogy megmondhassuk magunkról, rólatok, nektek, mindenkinek. Hogy legyen egy hely, ahol az érzelmek, gondolatok, fájdalmak, bolondságok nyomot hagynak a papíron. Ezen sorok által is szeretném, szeretnénk kimondhatatlanul megköszönni mindazt a munkát, amit értünk tesz, hagy minket kibontakozni, lázadni és nevetni, véleményt mondani és újítani. Megvalósítani önmagunkat, száguldani a sorok között.

És köszönettel tartozom a Többieknek is. Bevallom, amikor először beültem azon a kedd estén, nem hittem, hogy befogadtok. Tévedtem. Annyi bolondságot, vidám percet, ihletet kaptam tőletek, mint senki mástól.

Köszönöm a kedd estéket Nektek, a rengeteg viccet és teli-száj-nevetést - köszönöm Neked: Juli, Dorka, Barbi, Zsiki, Dóri, Viki.

Ám nem búcsúzom,

Panaszra semmi okom,

Ti is tudjátok,

The show must go on!

Morzsa


Életmód klub

Több éven keresztül Sereghy Lehelné, Zsuzsa néni vezetésével működött az életmódklub.

2005. szeptemberétől kaptam meg azt a lehetőséget, hogy a klub vezetője legyek. A klubot kb 10 fő alkotja. Foglalkozásaink célja, hogy a lányok az egészség és egészséges életmód alapelveivel és gyakorlatával megismerkedjenek.

Kerekasztal-beszélgetést folytatunk egészségről, betegségről, fogyókúrákról, helyes táplálkozásról, ételallergiákról, népbetegségekről, drogokról, fogamzásgátlásról, szerelemről.

A jól felszerelt klubban a gyakorlati foglalkozásokon megismerkedünk a konyhai eszközökkel, helyes használatukkal. Ízletes, finom ételeket és süteményeket készítünk.

Az első félévben meggyes kevert sütit, habos almás pitét, sajtos rudat, gofrit, rakott pulykamellet, kölespudingot sütögettünk.

Karácsonyra mézeskalácsot készítettünk, amibe a kollégium több diákja és tanárai is besegítettek.

November 30-án megrendeztük a már hagyománnyá vált Életmód versenyt, amin a megye kollégiumaiból 12 csapat vett részt. Az érdekes, izgalmas, tanulságos versenyfeladatok jó hangulatot teremtettek. A klubban a szponzorok (Szent István Tansütöde, Cornexi, Császári Csemege, Interspar, Tavaszpont Biobolt, Sodexho, Hegyi Zsuzsa) által ajándékozott finomságokkal vendégeltük meg a csapatokat. A versenyt az aulában kedvezményes vásárok tették színesebbé: a Szent István Tansütöde, a Császári Csemege és a mézeskalács készítő iparművész Hegyi Zsuzsa kínálta az ínycsiklandozó és szemet gyönyörködtető termékeket. A téli szünet után ismét összegyűlik a lelkes kis csapat és folytatjuk, amit elterveztünk erre a tanévre.

Szemereiné Petz Ilona
életmódklub – vezető


Gyöngyfűző szakkör

A kollégiumban 15 éve működik a gyöngyfűző szakkör. Mi már négy éve vagyunk a szakkör tagjai. Ez idő alatt rengeteg gyönyörű dolgot készítettünk: nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat, húsvéti és karácsonyi díszeket. Kezdetben még az első emeleten a 127-es szobában gyűlt össze népes csapatunk, ahol nehezen fértünk el, de mindez nem volt akadály, ami kedvünket letörje. Körünk viszont egyre csak bővült, így mára már a földszinti klubhelyiségben, minden hétfőn és kedden 4-6-ig működik a szakkör 20-25 fővel. A szakkör vezetője Juhász Gáborné, Erzsi néni, a Magyar Gyöngyegyesület tagja, aki havonta egyszer az egyesületi továbbképzés alkalmával bővíti tudását, amit továbbad nekünk. A tavalyi évben a szakkör keretein belül megrendezésre került egy csoportos videózás, ami a MAGYE Konferencián készült, elsősorban a magyar sárközi népviselet gyöngyös anyagába, valamint cseh, angol, ukrán, román nép „gyöngyvilágába” tekinthettünk be. Ezekből az anyagokból „merítünk” mi is a szakkör keretein belül, de készítünk nagyon sokféle „mai” ékszert is, amit szívesen viselünk színházba, sőt a hétköznapokon is büszkén hordjuk a saját magunk által készített ékszereket.Folyamatosan figyelemmel kísérjük a színes újságokban megjelenő ötleteket (Praktika, Nők Lapja), valamint a kiadott Gyöngyfűző könyveket. Sok érdekes gyöngyfűzési technikával ismerkedtünk meg, ezekkel fejlesztettük kézügyességünket, kreativitásunkat.

A szakkör a kezdetektől vidám és szeretettel teli volt. Élvezet részt venni rajta, mert amellett, hogy szép dolgokat alkotunk, felvidulunk, és jól érezzük magunkat.

Hajdu Enikő és Rudnicai Anita


Hajnal „mozgás-műhely”

Mint a csoport nevéből is kitűnik, mi esténként mozgunk. Egészen pontosan táncolunk. Ez a név ugyanis a tánccsoportunk neve, ahol kemény műhelymunka folyik Dr. Rajkyné Rozbora Gabriella tanárnő vezetésével. Persze ez csak vicc volt. Mármint a „műhelymunka” kifejezés.

A tanárnő mindig lehetőséget ad arra, hogy mi is elmondhassuk a véleményünket és külön feladatokat is kérhetünk a bemelegítés során. Már így 3 év után vannak olyan gyakorlatok, amelyek szinte minden órán szerepelnek és még mindig nem unjuk meg őket, sőt előszeretettel végezzük el, de természetesen az új feladatokat is vidáman fogadjuk, amelyeket a tanárnő éppen hoz nekünk.

Azt is nagyon szeretjük, hogy minden feladatot zenére végzünk, s ehhez akár saját kedvenc együttestől származó CD-t is vihetünk le, és arra is végezhetjük a bemelegítést. Nálunk tehát szinte teljes a szabadság. Természetesen a tanárnő kéréseinek is eleget teszünk. Még akkor is, ha néha-néha már kezd elegünk lenni az adott feladatból, még akkor is vidámak maradunk.

A koreográfia készítéséből is kivesszük a részünket, hiszen a zenét együtt választja ki a csoport összes tagja. Majd a már adott zenére készítjük el közösen a koreográfiát, amibe a mi ötletünk is belekerül. Majd sok gyakorlást után bemutatjuk programunkat itt a kollégiumban és különböző rendezvényeken nagy sikerekkel, aminek mindig nagyon örülünk.

Így zajlik hát nálunk az élet. Ha részese szeretnél lenni, érdekel vagy csak kíváncsi vagy egy óránkra, szeretettel várunk.

Rácz Zsuzsanna


Szép magyar beszéd szakkör

Nélkülözhetetlenek számunkra a szavak, amelyekből mondatokat alkotunk. Hiszen így fejezzük ki a gondolatainkat, érzéseinket, és az nem mindegy, hogy milyen formába öntjük. A hangsúly, a hanglejtés sokat számít. Ugyanúgy, mint a szünetek megfelelő betartása. Többek között ezt is megtanultuk a Szép magyar beszéd szakkörön.

Hétfőnként egy óra erejéig összegyűl a kis csapat, hogy magyar írók, költők (Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Csoóri Sándor…) műveiből részleteket felolvasva rádöbbenjünk az anyanyelv fontosságára.

Máskor pedig, bizony nehezen sikerül „a jó minőségű hangoztatás”.

A legmegengedhetetlenebb dolognak tartom a légipostabélyeggyűjtemény-kiállítást, inkább éjjeliőrellenőrzőóra-szalagra lenne szükségem.

Visszavarázsoltathatnátok a megecetesedetteket!

Hosszú szavak, ugye? Próbáltuk kimondani egy levegővétellel. Szerencsére Mátrai Erzsébet tanárnő segített nekünk ebben; valamint az értő-értelmező szövegközvetítés elsajátításában.

Záró gondolatként egy mondat Kosztolányi tollából, aki így vallott anyanyelvünkről:

„Benne van a múltam, a jelenem és a jövendőm.”

Csányi Judit


Film és történelem filmklub

Zsuzsa néni és Andi néni vezetésével filmklubon olyan filmeket ismertünk meg, amelyek nem közismertek, mégis nagyon érdekesek. Ezeket valószínűleg nem láttuk volna, ha nincs ez a lehetőségünk. A legnagyobb élmények a Zeffirelli filmek voltak. Ami számomra szintén feledhetetlen film,az az amerikai szabadságot képviselő Easy Rider.

Lak Kitti


A SZAKKÖRÖKRŐL KÉPEKET ITT TALÁLHATSZ!